Prachtig lastig

Prachtig lastig
Onbegrepen gedrag en reflexpatronen

Carla van Wensen

Uitgeverij SWP

Recensie door:
Anja van de Weerd

Een nieuw stuk ‘gereedschap’ voor onbegrepen gedrag 

Als hulpverlener ben ik altijd op zoek naar nieuw ‘gereedschap’ waarmee ik een stukje van de puzzel bij een hulpvraag kan inlossen. Geen kind is hetzelfde, dus ook de oplossingen hebben een rijk palet. Het ene kind is een dromer, de ander driftig en angstig en weer een ander kan geen seconde stilzitten. Sommige van deze kinderen lopen ergens vast in hun leven. Ze kunnen zelf vaak niet de woorden vinden om te vertellen wat er aan schort.
Carla van Wensen vertelt in het boek Prachtig lastig dat als je goed naar deze kinderen kijkt, je heel veel kunt aflezen uit hun lichaamstaal, hun emoties en de wijze waarop ze bewegen. En vooral op dat laatste ging ik aan!
Het boek Prachtig lastig gaat over de ontwikkeling van het kinderbrein, het bewegen en wat er gebeurt als de primaire reflexpatronen niet uitdoven zoals dat eigenlijk de bedoeling is. 

Primaire reflexen zijn reflexen die nodig zijn om te overleven als baby. Ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat het geboorteproces goed kan verlopen en dat een baby gaat drinken. Tal van ingenieuze reflexen staan aan de basis van het ontwikkelen en opgroeien van een kind. Als ze hun werk hebben gedaan en hun ontwikkelingstaak erop zit, doven ze uiteindelijk uit. Sommige reflexen leven voort in een andere vorm bij volwassenen, zoals de reflex waarmee je jezelf opvangt als je dreigt te vallen.

Maar ook in de wereld van de reflexen loopt er weleens iets spaak. Door omstandigheden (fysieke en emotionele stress en het gemis aan basisveiligheid) kan een reflex bij een kind ongecontroleerd aanwezig blijven.
Deze reflexen (bewegingen) zijn niet te onderdrukken en kunnen voor enorme uitputting zorgen. Ze hebben daardoor een grote impact op het functioneren van een kind. Wat je aan de buitenkant ziet, is een kind dat onhandig is en dingen omstoot, gaat spugen als je in de buurt komt, gaat piekeren, agressie vertoont, moeilijk kan stilzitten, concentratieproblemen heeft etc. 

Vaak wordt er de hulp geboden voor datgene wat zichtbaar is zoals, om leren gaan met veel prikkels en emoties leren reguleren. Die ondersteuning kan op school plaatsvinden. En daar is natuurlijk niets mis mee. Echter, als er een diepere oorzaak ten grondslag ligt aan het uiterlijk waarneembaar gedrag, kom je daar niet mee weg en loop je uiteindelijk toch vast. Het verbaast mij niet dat het gedrag dat hoort bij een niet-uitgedoofde reflex, vaak wordt gediagnosticeerd als ADD, ADHD, ASS etc., maar dat is het dus eigenlijk niet. 

Het niet uitdoven van de reflex valt onder de neurologische ontwikkelingsvertraging (NOV). Door een gespecialiseerde (oefen)therapeut kan het natuurlijke proces van het uitdoven van de reflex worden geactiveerd.
In het voorwoord vertelt Carla van Wensen dat Prachtig lastig is bedoeld als inspiratie. Wat mij betreft is die missie geslaagd. Ik vind dit machtig interessant en ben echt blij met het feit dat ik een extra mogelijkheid heb om kinderen en hun ouders te helpen met onbegrepen of ‘lastig’ gedrag.  

Next
Next

Viktor en het vuur