Onvoldoende kennis over hoogsensitiviteit is een risico

Hooggevoeligheid is een eigenschap die ongeveer 20% van de bevolking heeft. Toch is de kennis onder hulpverleners -als ook onder docenten en werkgevers- over deze eigenschap beperkt en soms ronduit onjuist. Aangezien hoogsensitieve personen (HSP) vaker hulp zoeken (Elaine Aron, de Amerikaanse grondlegster van het onderzoek naar hoogsensitiviteit spreekt over 50% van de hulpzoekenden) kan dat ertoe leiden dat de begeleiding van deze groep minder effectief of zelfs contraproductief is.

Hooggevoelige mensen merken meer subtiele details op, verwerken die binnengekomen informatie diepgaand en reageren intens. Eenzelfde situatie wordt door hen daarom vaak anders beleefd dan door niet-hoogsensitieve personen.
HSP raken sneller overprikkeld, ervaren vaak meer stress en hebben meer kans op een burn-out. Maar aan de andere kant zijn ze ook opmerkzaam, empathisch, zorgzaam en in staat met creatieve oplossingen te komen. Als hun klachten echter andere etiketten krijgen (depressie, borderline, autisme, ADD etc.) met de bijbehorende behandeling, wordt het versterken van de talenten vaak vergeten. En dat terwijl hooggevoelige mensen, die hebben leren omgaan met hun eigenschap, bovengemiddeld functioneren en relatief veel minder last hebben van klachten.
De kerngroep HSP-professionals is in 2017 opgericht met als doel een bijdrage te leveren aan meer informatie, waardering en (h)erkenning voor hoogsensitiviteit. Deze groep bestaat uit professionals die vele jaren ervaring hebben binnen het veld van hooggevoeligheid (zie kader).
Ze nemen desgewenst een standpunt in over relevante thema’s, zoals de misverstanden over de begrippen hooggevoeligheid en hoogsensitiviteit die als synoniem van elkaar mogen worden gezien.
Om meer mensen op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met hooggevoeligheid organiseert de kerngroep tevens de ‘Week van de HSP’. Tijdens deze week zijn in het hele land activiteiten te ervaren. Variërend van blogseries tot wandeling, van inloopspreekuren en lezingen tot grotere events. De ‘Week van de HSP’ is van 15 tot 21 juni en zal elk jaar in week 25 georganiseerd worden.
Professionals uit het hele land kunnen hun eigen activiteit voor HSP organiseren. Op de website www.weekvandehsp.nl kunnen deze aangemeld worden en is de agenda met activiteiten te zien.

Doel van de week is enerzijds meer mensen kennis te laten nemen van de eigenschap hoogsensitiviteit, anderzijds HSP te laten ervaren hoe ze met die eigenschap om kunnen gaan. De omgeving heeft een grote invloed op hen, waardoor een positieve benadering veel bijdraagt aan het welzijn van de HSP. Uit onderzoek blijkt dat als HSP goede omstandigheden ervaren, of deze zelf kunnen creëren, ze bovengemiddeld goed functioneren en een verrijking voor hun omgeving zijn. Met de ‘Week van de HSP’ willen we hooggevoeligheid daarom op een positieve manier onder de aandacht brengen.

De kerngroep HSP-professionals bestaat uit:
Annelyn de Boer – psychosociaal therapeut, HSP|HSS-expert | www.adbcoach.nl
Esther Bergsma – onderzoeker, spreker en auteur | www.hoogsensitief.nl
Susan Marletta Hart – trainer, coach en internationaal bestsellerauteur | www.susanmarlettahart.com
Josja Koelink – HSP-coach | www.demaskerbloem.nl
Janneke van Olphen – psycholoog en auteur, gespecialiseerd in hooggevoelig i.c.m. een sterke wil | www.gevoeligheidgrootbrengen.nl
Jaqueline Pama – oprichter Hooggevoelig heel gewoon | www.hooggevoeligheelgewoon.nl
Henk-Jan van der Veen – oprichter Landelijk Informatiepunt Hoogsensitieve Kinderen (LiHSK) | www.lihsk.nl

Previous
Previous

De kwaliteit van leven van mensen met ernstige psychische aandoeningen blijft fors achter

Next
Next

Magnesium vermindert depressie