Ervaring met Zorgtender: In gesprek met Lisanne Stenekes van Expertisecentrum Stenekes

Wat voor soort praktijk heb je en wat voor soort cliënten zie je in je praktijk?

In onze praktijk, Expertisecentrum Stenekes, zijn 10 coaches werkzaam: 5 mannencoaches en 5 vrouwencoaches. Daarnaast werken er twee mensen achter de schermen. Onze praktijk kent twee specialisaties; jongenscoaching voor jongens vanaf 7 jaar en coaching voor meiden en jonge vrouwen tussen de 14 en 24 jaar die de grip op het leven verloren zijn of dreigen te raken.
Onze mannencoaches zijn er voor de jongens en werken uitsluitend buiten in de natuur. Er zijn dan ook geen speciale praktijkruimtes voor de jongenscoaches. De jongens die bij ons een traject aangaan, lopen bijvoorbeeld vast in het onderwijs, hebben moeite met het uiten van gevoelens en emoties of hebben juist moeite om emoties te reguleren waardoor woede en agressie een rol spelen, hebben zich teruggetrokken op hun kamer of in de gamewereld en zijn onbereikbaar geworden voor ouders en/of omgeving.
De meidencoaches zijn er voor meiden tussen 14 en 24 jaar die de grip op het leven verloren zijn. Gebeurtenissen en/of hun thuissituatie zorgen ervoor dat ze de regie kwijt zijn. Dat leidt tot onzekerheid, zwaarmoedigheid, depressiviteit, eenzaamheid, verdriet en boosheid, onveilige en risicovolle situaties én relaties en soms zelfs tot suïcidale gedachtes. 
Hoewel wij als praktijk 2 specialisaties hebben, hebben we 1 visie. Al onze coaches werken toekomst-, ervarings- en lichaamsgericht. Beweging, fysieke oefeningen in combinatie met een goed gesprek zijn een belangrijk onderdeel van onze coachingstrajecten. We werken samen met kinderen, jongeren en ouders om ervoor te zorgen dat zij hun leven weer positief vorm kunnen geven. 

 

Waarom heb je een aanvraag gedaan bij Zorgtender?

Wij hebben al een flink aantal jaren een zorgcontract. We zijn begonnen met een aantal lokale zorgcontracten in Friesland. Op het moment dat bekend werd dat de aanbesteding vanaf 2018 een provinciale samenwerking zou worden van alle gemeentes in Friesland, wilden wij dolgraag instappen. De jaren dat we al lokaal samenwerkten, pakten zo positief uit dat we dit graag voort wilden zetten.

 

 Wat hoop je dat het je oplevert?

De beslissing om in te stappen toen de transitie van jeugdzorg plaatsvond, is nog steeds een waardevolle stap geweest.  Het heeft van ons gevraagd om nog specifieker en duidelijker onze visie en werkwijze neer te zetten. We hebben een flinke stap gemaakt in de professionalisering van onze praktijk en de kwaliteit is nog hoger geworden en wordt gewaarborgd door de eisen van de gemeente. Dat komt onze cliënten natuurlijk alleen maar ten goede. Daarbij hebben wij als praktijk laten zien dat een ander geluid in de jeugdzorg mogelijk is binnen het kader dat gevraagd wordt door de gemeente. We zijn een coachingspraktijk en geven begeleiding waarbij de principes van wat coaching inhoudt overeind blijven. 
Daarnaast levert de samenwerking met de gemeente onze cliënten op dat er korte lijnen zijn met andere hulpverleners en/of instanties; het zorgt ervoor dat er iemand met ons, ouders en kinderen meekijkt en denkt over wat het beste is voor het gezin. Zowel wij als cliënten ervaren de betrokkenheid van de gemeente, wijkteams en gebiedsteams als zeer positief. Er ontstaat al snel een netwerk waar ouders, kinderen en jongeren op terug kunnen vallen wanneer dat nodig is en samen dragen we er zorg voor dat cliënten hun gewenste toekomstperspectief bereiken. 

 

Wat viel je bij de aanvraag het meeste mee?

Tot nu toe hebben we het hele proces van de aanbestedingen als een uitdaging gezien. Op het moment dat de transitie plaatsvond, zijn we ingestapt. Dat heeft ervoor gezorgd dat we in kleine stappen mee zijn gegroeid in het proces van aanbestedingen Dus eigenlijk valt het totale proces ons mee. 

En wat viel je het meeste tegen?

Er waren geen tegenvallers.

 

Wat heeft het je opgeleverd?

We hebben Ovezo-zorgonderhandelingen aangesteld om ons bij te staan in de aanbestedingsprocedure. Zij hebben veel kennis in huis en weten precies hoe de processen van aanbestedingen lopen. De lijntjes met hen zijn kort en de communicatie is snel en duidelijk. Dat zorgt ervoor dat voor ons heel helder is wat zij van ons nodig hebben om de tender in te dienen. 

 

Hoe lang heeft de procedure van de aanvraag geduurd?

Het proces heeft een aantal maanden geduurd. 

 

Wanneer verwacht je de toestemming te krijgen (ervan uitgaand dat je die krijgt) en wanneer kun je ermee aan de slag gaan?

Op dit moment hebben we een zorgcontract met SDF en daarbij met 60% procent van de gemeenten in Friesland een lokaal contract voor WMO. Wij zijn erop gericht de lopende contracten te verlengen wanneer dat aan de orde is.

 

Previous
Previous

DE EPIGENETICA VAN ADHD & GLUTAMAAT: DEEL 1

Next
Next

Noodlot