Internal Family Systems-therapie

Door: Richard C. Schwartz

Internal Family Systems-therapie (innerlijke-familiesysteemtherapie, of IFS) is een effectieve behandeling gebleken voor een breed scala aan psychische problemen, waaronder trauma, dissociatie, depressie, angst, eetstoornissen, PTSS en verslaving. De therapie biedt een niet-pathologiserende aanpak op een neurowetenschappelijke basis, waarbij een beroep wordt gedaan op innerlijke hulpbronnen en zelfcompassie om tot de kern van emotionele wonden te komen en deze te genezen.

In gesprek met onze delen

Richard C. Schwartz, die een doctoraat heeft in relatie- en gezinstherapie en een van de auteurs is van dit boek, ontwikkelde Internal Family Systems-therapie (inmiddels een evidence based behandeling) in de jaren tachtig toen hij adolescenten met eetstoornissen behandelde die hem regelmatig vertelden over innerlijke dialogen met wat zij ‘verschillende delen’ noemden. Hij nam de spreektaal van hen over en noemde deze subpersoonlijkheden van zijn cliënten eveneens ‘delen’. Zoekend naar manieren om zijn cliënten te helpen en hen aan te moedigen om in gesprek te gaan met hun eetdelen, zoals familieleden ook met elkaar praten, ontdekte Schwartz dat het mogelijk was om samen met de cliënt een extreem eetstoornisdeel over te halen om de cliënt enige afstand te gunnen tot het verwrongen perspectief van het deel. Het gevolg daarvan was dat de cliënt vanzelf een nieuwsgierige en niet-oordelende – mindful – houding aannam ten opzichte van het deel.

Een dergelijke welwillende (en uiteindelijk ook compassievolle) relationele houding van de cliënt tegenover zijn of haar delen bleek essentieel te zijn voor genezing en werd zo de kern van IFS-therapie. We hebben allemaal weleens momenten gehad waarop het onophoudelijke gebabbel in ons hoofd even verstomt en we ons helder en evenwichtig voelen. Er komt dan een gevoel van kalmte en ruimte over ons heen, alsof onze geest, ons hart en onze ziel opeens groter en lichter worden. Ook kent iedereen wel het gevoel dat alle irritatie, wantrouwen en verveling in een oogwenk worden weggespoeld door een golf van vreugde en verbondenheid.

Het gehele artikel is te lezen in editie 1 (2020) van TCC Magazine.

 

Previous
Previous

Het verband tussen depressies en het darmstelsel

Next
Next

Intuïtief eten