Intuïtief eten

Door: Henrike Weerstand

Mensen raken steeds verder bij hun gevoel vandaan als het om eten gaat om. Dit komt door het slanke ideaalbeeld, nieuwe diëten en de overvloedige beschikbaarheid van bewerkt voedsel.  Het gevolg hiervan is dat er een toename is aan eetstoornissen (Van Elburg, 2018) en overgewicht (bron RIVM). Het blijkt dat intuïtief eten een manier is die effectief is bij het behandelen van eetstoornissen en overgewicht. Door het positieve effect is intuïtief eten door eatingwell.com uitgeroepen tot de food en health trend van 2020. Uit onderzoek van de universiteit van Florida blijkt dat het wordt geassocieerd met een betere mentale gezondheid, een betere stofwisseling en een lager risico op eetstoornissen. Maar wat is dat intuïtief eten?

Intuïtief eten is eten op basis van wat je lichaam je vertelt wat het nodig heeft om zich fit en gezond te voelen. Als holistisch psycholoog ben ik in mijn behandelingen gericht op de relatie met lichaam en geest - en niet alleen op denken - om je goed te voelen. Ik werd me bewust dat eten vaak als coping wordt ingezet, met schuld- en schaamtegevoelens. Sinds 2017 ben ik bevriend met coauteur Sharon Numan. Zij werkt al langere tijd met het concept intuïtief eten via haar platform Voedzo.nl. Deze benadering helpt me om cliënten te helpen hun relatie met voedsel te herstellen. Mijn holistische werkwijze en haar concept zijn een mooie aanvulling op elkaar. Ze wilde graag de psychologie achter intuïtief eten toegankelijk maken, zodat deze beschikbaar zou komen voor iedereen, dus daagde Sharon mij uit om een boek te schrijven.

De focus van intuïtief eten ben jijzelf

Bij intuïtief eten is de belangrijkste focus het herstel van het contact met jezelf. Het bewustzijn van wat je nodig hebt om je goed te voelen, helpt om keuzes te maken. Dit bewustzijn is van belang, omdat ieder lichaam anders functioneert. Recent onderzoek van Mariëtte Boon en Liesbeth van Rossum naar hoe het menselijk lichaam reageert op vetten laat zien dat er tientallen factoren zijn die van invloed zijn op hoe eten verteerd wordt. Het gevolg is dat een standaard set met adviezen niet voor iedereen helpend is en zelfs averechts kan uitpakken.  

Dit boek is bedoeld om je te helpen om te leren luisteren naar jezelf als het gaat om voedsel. Dat je de hongersignalen en dorstsignalen van je lichaam leert kennen, om vervolgens passend op deze signalen te reageren.  Als je dat weet, kun je jezelf afvragen waarom je eigenlijk eet wat je nu eet. En of datgene wat je nu eet, wel bij je past en je helpt om je goed te voelen. In het boek staan oefeningen en inzichten die je helpen om te ontdekken waar je behoefte aan hebt, zowel lichamelijk als geestelijk.

De kernboodschap is dat je eet vanuit liefde voor jezelf. Het proces van intuïtief eten is opgedeeld in 8 ingrediënten. Ze zijn erop gericht dat je naar jezelf leert luisteren, jezelf leert kennen en weet wat je nodig hebt. Vanuit het contact met jezelf en de focus wat belangrijk is voor je, ga je keuzes maken die je waarden ondersteunen. Als een ontspannen lichaam belangrijk voor je is, zul je minder koffie drinken, wanneer je ervaart dat je er onrustig van wordt.

Het gehele artikel is te lezen in editie 1 (2020) van TCC Magazine.

Previous
Previous

Internal Family Systems-therapie

Next
Next

Ziekte van Parkinson