Ervaring met Zorgtender: Ja, ik heb mijn zorgcontract binnen!

In editie 5 van vorig jaar heb je de ervaringen van Karin Hermelink kunnen lezen met Zorg Tender. Destijds liep haar aanvraag bij de gemeente nog, maar inmiddels heeft ze groen licht gekregen! Ze heeft haar zorgcontract binnen. Ze is nog volop bezig alles op poten te zetten, maar we horen toch graag haar verhaal.

 

Karin Hermelink - Toegepaste Psychologie Praktijk Almelo

Karin Hermelink heeft een praktijk voor psychosociale therapie en hypnotherapie in Almelo. ‘In mijn praktijk komen jongeren en volwassenen die problemen ervaren met stress of burn-out, verminderd zelfvertrouwen, prikkelbaredarmsyndroom of angsten.

Ik heb vorig jaar een aanvraag gedaan bij Zorg Tender, omdat ik merkte dat er cliënten zijn, die minder makkelijk de regie over hun eigen zorg kunnen nemen of die door financiële problemen de therapie zelf niet kunnen bekostigen. Het zou mooi zijn wanneer deze cliënten via de gemeente toch van mijn zorgaanbod gebruik kunnen maken. 
Daarnaast hoopte ik dat ik met een zorgcontract bij de gemeente een ander stukje van de zorgmarkt aan kon spreken.’

KIWA of kwaliteitssysteem?

‘Na het intakegesprek met Zorg Tender bleek dat ik een kwaliteitssysteem moest opzetten. Zelf had ik het idee om dit te doen volgens de KIWA-eisen. Echter, na navraag bleek dat mijn gemeente dit niet goed zou keuren. Samen met Zorg Tender heb ik alle processen van mijn bedrijf doorgenomen en zo hebben we een kwaliteitssysteem opgezet dat wel aan de eisen van de gemeente voldeed.

Financieel was het voor mij een tegenvaller dat voor de gemeente waarmee ik een contract wilde afsluiten, een aanvullend kwaliteitssysteem nodig was. Maar ik hoop dat ik de investering die ik heb gedaan, met het zorgcontract kan terugverdienen.’

 

De aanvraag

‘In maart 2019 ben ik de aanvraag van het contract gestart met een kennismakingsgesprek bij Zorg Tender. De aanvraag hebben we in juni gedaan. Daarna duurde het even voor we een reactie kregen van de gemeente en uiteindelijk kregen we de vraag om aanvullende informatie, met name over het calamiteitenplan. Dat zorgde voor wat vertraging.

Normaal gezien is de looptijd van een zorgcontract binnen mijn gemeente(n) 4 jaar, dus vanaf 1 januari 2019 tot 31 december 2022. Wanneer je later wordt gegund, zoals in mijn geval per oktober 2019, dan wordt de looptijd korter, dus van oktober 2019 tot 31 december 2022.’

 

Meer mogelijkheden voor vergoeding

‘Het zorgcontract geeft me de rust dat ik voor de nabije toekomst niet meer alleen afhankelijk ben van cliënten, die vanuit de aanvullende verzekering de therapie bekostigen. Ik heb gemerkt dat de mogelijkheden voor vergoeding vanuit de aanvullende verzekering toch wat zijn teruggebracht. Daardoor is het voor steeds meer cliënten lastig om de kosten voor therapie op te brengen. Met het zorgcontract kan ik mijn jongere cliënten een andere optie aanbieden voor de vergoeding van therapie.’

 

Welke stappen heb je gezet sinds je het contract hebt?

‘Huisartsen en wijkcoaches kunnen hun cliënten doorverwijzen voor therapie naar mijn praktijk. Het is daarom belangrijk dat zij weten voor welk zorgaanbod ze bij mij terechtkunnen. In de praktijk zullen het voornamelijk de wijkcoaches van de gemeente zijn, die gaan doorverwijzen. Op dit moment ben ik aan het onderzoeken hoe ik de contacten met de verschillende wijkcoaches tot stand kan brengen.

Daarnaast verwachten de gemeenten per kwartaal managementrapportages met de productiecijfers en andere zaken zoals klachtenrapportages en spiegelinformatie. Het is wel zaak om goed bij te houden welke verantwoording wanneer ingediend moet worden.

Ook heb ik een nieuw systeem aangeschaft, Evry, om het berichtenverkeer met de gemeente te kunnen uitwisselen. Dat zijn allemaal dingen die even tijd kosten om goed uit te zoeken.’

 

Evry

Evry is een administratiesoftwarepakket voor eenmanspraktijken, een grotere praktijk of een multidisciplinaire organisatie. Gebruikers kunnen met Evry declareren, cliëntdossiers bijhouden, afspraken inplannen en direct declareren via Vecozo.

 

Samenwerking

‘Sinds ik het zorgcontract binnen heb, ben ik bezig om bestaande samenwerkingen uit te breiden, vanwaaruit mijn bedrijf verder kan gaan groeien.

Ik ben met hulp van Zorg Tender de mogelijkheden aan het onderzoeken die er zijn voor onderaannemerschap, zodat ik de samenwerking met mijn collega(‘s) verder kan gaan vormgeven. We zijn nu aan het bekijken welke zorgproducten we in samenwerking kunnen aanbieden en hoe we deze in de markt kunnen zetten. Ik zit wat dit betreft nog in het beginstadium, dus ik kan hier eigenlijk nog niets over vertellen. In het komende jaar zal veel duidelijk moeten worden.’

 

Wil je meer informatie en weten of Zorg Tender jou ook kan helpen met de aanvraag van een zorgcontract:

www.zorg-tender.nl

Previous
Previous

Echtscheiding

Next
Next

Scheiden in tijden van Corona