Integriteit en helderheid

Interview met Sander Aarts

Sander Aarts heeft de zwaarste militaire opleidingen in Nederland voltooid. Hij heeft zestien jaar gediend bij de Special Forces en is voor zijn verdiensten benoemd tot ridder in de orde van Oranje-Nassau met zwaarden. Na zijn eervol ontslag hij heeft Unbreakable Academy opgericht, waar hij trainingen voor persoonlijke groei en teamontwikkeling geeft.

In juni van 2019 is zijn boek Niet te breken verschenen, dat direct een bestseller werd.

 

Sander Aarts is geboren in 1979. Hij groeide op in Lisse en ging naar school in Sassenheim. Hij begon op havo/vwo, maar na het eerste jaar ontdekte hij zogezegd de andere geneugten van het leven. ‘School had niet mijn interesse en uiteindelijk heb ik de mavo afgemaakt. Sporten vond ik wel heel leuk en vooral rugby. Dit heb ik jarenlang gedaan. Ik denk dat dat de basis heeft gelegd voor mijn fysieke incasseringsvermogen.

Tijdens het laatste jaar van de mavo ging ik nadenken over wat ik na mijn examen wilde gaan doen. In die tijd ging ik af en toe met mijn moeder mee, die met demente bejaarden werkte, een soort stage. Ik zag het als een reële optie om ook in de zorg te gaan werken. Het zorgen voor mensen en de gesprekken die ik voerde, spraken me wel aan.

Ik ervaarde in die periode ook een sterk rechtvaardigheidsgevoel. Dat werd getriggerd omdat mijn broer werd gepest. Ik kon niets voor hem doen en distantieerde me van het gezin. De keuze om bij het korps van Defensie te gaan werken, was uiteindelijk heel logisch voor mij. De drang om het huis uit te gaan en het avontuur tegemoet te gaan waren groot. Ik wilde me bewijzen.’

 

Hoe zijn jullie voorbereid bij de Special Forces op zulk soort stressvolle momenten?

‘Voor dit soort momenten gebruiken we een simpele procedure die we ‘scan and breath’ noemen. Het komt erop neer dat je bij stressvolle situaties goed om je heen kijkt zodat je alles goed overziet en daarna een aantal keer aandachtig ademhaalt. Aanvankelijk was dit een procedure die ik bij de SF heb geleerd, maar tegenwoordig is deze procedure algemeen goed binnen Defensie.

De vraag is natuurlijk of de procedure zo diep in je zit, dat je die op zulk soort extreme momenten gebruikt. Natuurlijk oefenen we veel, maar dat is totaal anders dan op het moment zelf, wanneer het er echt op aankomt.

Wat ik zelf vaak gezien heb, is dat wanneer je je in zo’n extreme situatie bevindt, je overschakelt en je puur handelt volgens procedures. Die procedures zijn een soort handvatten, zodat je niet overvallen wordt door angst of stress.’

 

Uiteindelijk heb je Unbreakable Academy opgericht. Hoe ben je daartoe gekomen?

‘Ik wist dat ik niet weer moest gaan werken bij een grote organisatie en dat ik behoefte had aan autonomie. Dus ik ben na gaan denken over hoe ik dat wat ik geleerd en meegemaakt had, kon transformeren naar iets van betekenis. Naar iets waar ik zelf ook weer van kon leren.

Ik heb altijd het meeste geleerd van de moeilijkste momenten tijdens de opleidingen die ik gedaan heb. Wanneer je op die momenten niet om kon gaan met de stress die er mee gepaard ging, was je gewoon niet geschikt. Er was niemand die bijvoorbeeld zei: denk eens aan je ademhaling. We werden daar nooit in gecoacht. Dat gaf me een idee en daar ben ik toen mee aan de slag gegaan.’

 

Het bedrijf dat je hebt opgericht heet Unbreakable Academy. Die naam betekent iets.

‘Ja. Iets dat heel hard is, breekt makkelijker dan iets zachts. Dus wanneer je zacht kunt zijn, word je onbreekbaar. Volgens mij zit de kracht in de flexibiliteit tussen hard zijn en zacht of kwetsbaar zijn.

Binnen Unbreakable Academy staan we voor groei boven comfort. Mensen denken wel eens dat je moet gaan skydyven of door de modder moet kruipen om uit je comfortzone te komen. Vaak is uit je comfortzone komen juist wel een gesprek aangaan of over je emoties praten. Dat is misschien lastig. Maar wanneer ik zelf iets lastig vind, realiseer ik me dat juist daar nog een stukje groei zit.’

 

Kwetsbaar durven zijn is wellicht iets dat voor mannen moeilijker is dan voor vrouwen.

‘Over het algemeen wel ja. Juist daarom komt mijn achtergrond en die van mijn compagnon goed van pas. Bij ons hoef je niet aan te komen met stoere praatjes over stress en prestatie. Dat soort verhalen kennen wij maar al te goed vanuit ons werk. We creëren draagvlak door onze eigen ervaringen en emoties te delen. Zo weten we juist de harde mannen te raken, waardoor ze zich ook open durven te stellen.

Vrouwen zijn van nature sensitiever dan mannen. Maar tijdens onze trainingen is juist die tegenstelling heel waardevol. Vrouwen mogen soms best wat harder optreden. Juist de samenstelling tussen mannen en vrouwen zorgt voor een mooie dynamiek binnen een groep.’

 

3 Inzichten van Sander Aarts

IK LUISTER MEER NAAR MIJN BIOLOGISCHE KLOK

Ik word regelmatig wakker rond half 5. Ik ga er tegenwoordig direct uit en ga niet meer liggen woelen en draaien. Heb ik dan geen slaap tekort als ik zo vroeg opsta? Ik pas mijn ritme aan en ga wat eerder naar bed.

WAT IK VAN ANDEREN VIND ZEGT VAAK IETS OVER MEZELF

Ik probeer steeds bewuster te zijn van wanneer en hoe ik over anderen oordeel. En over mezelf. Het is best confronterend te merken hoe vaak ik een ongefundeerde mening heb. Helemaal als ik een beetje moe ben of het te druk heb.

Ik vraag mezelf af wat die mening over mij zegt. Meestal betekent het dat ik wat tijd voor mezelf moet nemen.

DE MEESTE OVERTUIGINGEN VORMEN BELEMMERINGEN

Een van de inzichten die ik heb opgedaan na mijn tijd bij de Special Forces, heeft te maken met mijn overtuigingen. Door mijn groeiende bewustzijn merk dat de meeste overtuigingen me belemmeren. Sterker nog, ze kunnen zelfs gevaarlijk zijn. Regelmatig ontdek ik dat veel van mijn overtuigingen slechts mentale concepten zijn die ik ooit van iemand heb overgenomen.

Het gehele interview met Sander Aarts is te lezen in editie 1 (2020) van TCC Magazine.

Previous
Previous

Homeo-psychotherapie: waardevolle synergie van geneeswijzen

Next
Next

Leefstijlgeneeskunde volgens regulier huisarts Jacqui van Kemenade